Mergi la conţinutul principal

Republica Moldova reprezentată la Geneva: Dezbateri generale ale Consiliului Organizației Internaționale pentru Migrație

În perioada 30 noiembrie-2 decembrie 2021, Ministrul Afacerilor Interne Ana Revenco efectuează o vizită de lucru la Geneva, unde a participat la cea de-a 112-a sesiune a Consiliului Organizației Internaționale pentru Migrațiune (OIM).

 

În cadrul discursului pe care l-a ținut în cadrul dezbaterilor generale, Ministrul Ana Revenco a felicitat OIM cu cea de-a 70-a aniversare și le-a mulțumit din numele Guvernului Republicii Moldova pentru colaborare și susținere în cei 20 de ani de când OIM este prezentă în Republica Moldova.

 

„Organizația Internațională pentru Migrație și-a demonstrat eficiența pe arena internațională și rolul de lider în promovarea cooperării internaționale în problematica migrației, oferind în același timp sprijin milioanelor de migranți din întreaga lume. Admirăm munca depusă în domeniul migrației și mulțumim pentru suportul oferit în regiunea noastră”, a menționat Ana Revenco, Ministrul Afacerilor Interne.

 

Organizația Internațională pentru Migrație a oferit sprijin Republicii Moldova în evaluarea cuprinzătoare a impactului COVID-19 asupra mobilității și a provocărilor specifice pentru migranți și diasporă.

 

„Pandemia COVID-19 a afectat mult situația migranților, milioane de muncitori fiind limitați în posibilitatea de a reveni în țara de origine sau de a ajuta familiile rămase acasă. Cu sprijinul OIM, am reușit să realizăm o serie de activități, care ne-au ajutat să confruntăm noile vulnerabilități. De asemenea, am avut posibilitatea de a integra prevederile specifice legate de COVID-19 în planificarea pentru situații de urgență, ținând cont de punctele slabe ale sistemelor naționale de sănătate publică și îmbunătățind programele existente dedicate migranților și angajării diasporei”, a punctat Ana Revenco, Ministrul Afacerilor Interne.

 

Politicile bazate pe probe sunt o modalitate bună de implementare a Pactului Global privind Migrația (GCM). Cu sprijinul OIM, a fost auditată Strategia națională privind migrația și azil pentru anii 2011-2020 a Republicii Moldova, în vederea dezvoltării unui nou document de politică aliniat la GCM în domeniul migrației pentru următorii zece ani.

 

„Sperăm să vedem o consolidare și o modernizare în domeniile managementului migrației forței de muncă și al întoarcerii și reintegrării. De asemenea, suntem obligați să creăm un nou mecanism național de validare a competențelor informale și non-formale pentru migranții care se întorc acasă: să organizăm instruiri, formări profesionale și activități de orientare în carieră pentru înființarea afacerilor. Mai mult decât atât, vom fi recunoscători pentru susținerea în politici de reintegrare profesională a migranților moldoveni și imigranților pe piața națională a muncii”, a adăugat Ana Revenco.

 

Implementarea obiectivelor Pactului Global susține îmbunătățirea gestionării migrației în Republica Moldova și ajută la depășirea provocărilor, oferind posibilitatea de a beneficia de avantajele migrației pentru o țară în care aproape un sfert din populație locuiește în străinătate – atât temporar, cât și pe un termen mai îndelungat.

 

În încheiere, Ministrul a menționat pregătirile pentru Forumul Internațional de Evaluare a Migrației (IMRF) în luna mai a anului 2022.

 

„Credem că acesta va fi un moment decisiv pentru a ne reînnoi angajamentul față de Pactul Global privind Migrația și pentru a învăța, dar și a împărtăși experiențele cu țările de origine, destinație și de tranzit. Aș vrea să aduc mulțumiri Organizației Internaționale pentru Migrație pentru suportul permanent și o conlucrare prolifică. Republica Moldova este un partener implicat plenar în eforturile noastre comune de a găsi soluții pentru o migrație regulată și sigură”, a conchis Ana Revenco.