Mergi la conţinutul principal

Angajații MAI asigură monitorizarea respectării de către cetățeni, a măsurilor de protecție în perioada stării de urgență și prevenirea răspândirii infectării

Începând de astăzi, 25 martie, accesul populației în spațiile publice, cum ar fi parcurile sau terenurile de joacă este limitat. Pentru asigurarea interdicției vor fi implicați angajații Ministerului de Interne și ai Ministerului Apărării.

 

Astfel, persoanelor vârstnice, de peste 63 de ani,  li se interzice aflarea în afara domiciliului și în spațiile publice fără necesitate stringentă, cu excepția deplasărilor în interese de serviciu, deplasarea pentru asistență medicală ce nu poate fi amânată, pentru procurarea produselor alimentare sau deplasarea pentru alte motive justificate şi care nu pot fi amânate ( decesul unui membru al familiei, necesităţi ale persoanelor şi animalelor de companie).

 

De asemenea,  este restricționată aflarea persoanelor în spaţii publice (parcuri, păduri, terenuri de joacă, terenuri sportive, zone de agrement). La fel, se interzice prestarea serviciilor de alimentaţie publică în unităţile de comercializare a produselor petroliere.

 

Solicităm cetățenilor aflați în regim de carantină, să nu părăsească domiciliul sub nici o formă pe o perioadă de 14 zile, conform recomandărilor autorităților și să evite contactul cu alte persoane.

 

Menționăm că din momentul aprobării decizilor Comisiei pentru Situații Excepționale avem înregistrate peste 80 procese verbale întocmite pe abateri ale unor agenți economici care nu s-au conformat cerințelor și măsurilor impuse prin hotărârile respective, persoane fizice care nu au respectat măsurile de prevenire a virusului și transportatori de pasageri care au ignorat cerințele legale.

 

Îndemnăm oamenii să rămână acasă, să păstreze distanța socială și să ceară ajutorul medicului de familie sau a Serviciului de urgență la nr. 112, dacă atestă simptome de răceală, însoțite de febră.

 

Reiterăm despre faptul că măsurile de prevenire și combatere a virusului COVID-19 vor fi intensificate în funcție de gradul crizei, cu cât mai mari vor fi riscurile, cu atât mai stricte vor fi măsurile impuse de Stat.

Comisia pentru Situații Excepționale a adoptat un șir de decizii stabilite în dispoziția nr.4, care poate fi accesată aici.