Mergi la conţinutul principal

Un sector de poliție din raionul Cahul a fost renovat, cu sprijinul SUA și PNUD

Astăzi, 22 octombrie 2021, a fost dat în exploatare Sectorul de poliție nr. 1 din raionul Cahul, după ce a fost renovat conform celor mai bune practici ale poliției comunitare.

 

La eveniment au participat Serghei Diaconu, Secretarul de stat al MAI, Iurie Podarilov, șeful IGP, Katrina Fotovat, oficială de rang înalt în cadrul Biroului pentru Probleme Globale ale Femeilor, Departamentul de Stat al SUA, Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă a PNUD în RM, reprezentanții Ambasadei SUA, angajați ai Poliției și alți invitați.

 

Secretarul de Stat în timpul evenimentului a menționat valoarea acestei realizări pentru poliție și a mulțumit partenerilor pentru suportul acordat. ,,Un sediu modern și confortabil pentru angajați oferă confortul de a lucra polițiștilor și permite oferirea unor servicii de calitate cetățenilor, care la rândul lor simt că pot discuta și interacționa cu încredere cu poliția. Dar, nu este doar o schimbare de fațadă, ci și de abordare și atitudine. Sectorul este începutul, oamenii sunt continuarea”, a declarat Serghei Diaconu.

 

Sediul sectorului, cu o suprafață de 200 de metri pătrați, deservește circa 30 de mii de persoane. După renovare, edificiul a fost dotat cu mobilier și echipament performant. De asemenea, angajații au fost instruiți în baza unui program de implementare a conceptului poliției comunitare, care include: criminologia și prevenirea infracționalității, instrumente și metode utilizate în activitatea polițienească comunitară, metode de identificare și de soluționare a problemelor de siguranță comunitară etc. Fiecare din cei 20 de polițiști (16 bărbați și 4 femei) care activează în cadrul sectorului de poliție are spațiu individual de lucru și acces la bucătăria amenajată. Sediul deține cazangerie modernă și grupuri sanitare.

 

Menționăm că Poliția Națională are o colaborare îndelungată cu Guvernul Statelor Unite ale Americii și PNUD, timp în care au fost realizate mai multe activități menite să consolideze capacitățile instituționale și profesionale ale angajaților poliției, pentru a asigura un mediu sigur pentru fiecare bărbat și femeie din RM.

 

La rândul său Katrina Fotovat oficială de rang înalt în cadrul Biroului pentru Probleme Globale ale Femeilor, Departamentul de Stat al SUA a declarat: „Acest sector de poliție renovat și bine amenajat va oferi un mediu modern și funcțional care să consolideze legătura dintre polițiști și comunitate. O mai mare accesibilitate a instituției de aplicare a legii fortifică relația dintre comunitate și poliție, crește încrederea și generează o cooperare care reduce criminalitatea și permite poliției să răspundă mai bine nevoilor comunității”.