Mergi la conţinutul principal
  • Clear

Opt angajați a unei companii de construcții reținuți (VIDEO)

Ofițerii SPIA în colaborarea cu ofițerii DGUP și INI al IGP al MAI, sub conducerea procurorilor PCCOCS au reținut 8 actuali și ex factori de decizie din cadrul unei companii de construcții.

Astfel, la 07.09.2020, în cadrul acțiunilor de urmărire penală întreprinse au fost efectuate 6 percheziții. În cadrul acestora, au fost ridicate obiecte, documente, telefoane mobile și suporturi informaționale cu tangență la caz.

De menționat este faptul că, acțiunile de urmărire penală și măsurile speciale de investigații, au fost efectuate în cadrul cauzelor penale: acțiuni de escrocherie în proporții deosebit de mari, admise de către factori de decizie; abuz de serviciu;  abuzului de putere, săvârșit din interes material, în scopul realizării altor interese personale sau în interesul unei terţe persoane, cauzării de daune materiale în proporţii deosebit de mari prin înşelăciune sau abuz de încredere, luării, sustragerii, tăinuirii, degradării sau distrugerii documentelor, imprimatelor, ștampilelor sau sigiliilor; abuz de serviciu și fals în documente contabile.

Consecvent, din materialele dosarului penal rezultă că, prejudiciul material se estimează la 50 milioane MDL.

Ulterior, făptuitorii au fost reținuți, pentru 72 ore.

În această ordine de idei, dacă vor fi găsiți vinovați,  aceștia riscă diferite forme de pedeapsă, inclusiv închisoare pe perioade mari de timp cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate.

În continuare, vor fi întreprinse acţiuni de urmărire penală şi măsuri speciale de investigaţii, în scopul stabilirii tuturor circumstanțelor cu referire la caz.

În acest context, SPIA apelează la disponibilitatea conlucrării interinstituţionale, pentru a combate flagelul ilegalităţilor. Totodată, SPIA îndeamnă cetăţenii să evite participarea la infracţiuni de corupere. În cazul în care cunosc sau se pretinde a fi implicaţi în acţiuni de corupţie, să apeleze linia anticorupţie 1520.